Привържениците не виждат нищо лошо в това правото да бъде и задължение

Аргументи „за” и „против” задължителното гласуване се чуха тази сутрин в студиото на „Здравей, България”. Задължителния вот защитиха "Мис България 2009" Антония Петрова и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. На другия полюс застанаха журналистът Александър Симов и икономистът Владимир Каролев.

 

„Трябва да дадем право на 16- и 17-годишните да гласуват”, заяви Каракачанов, който се обявява и за образователен ценз при упражняване на избирателните права. Председателят на ВМРО обаче не е сигурен, че санкцията е решение, което ще повиши избирателната активност.

 

„Не усещам правата ми да са нарушени от задължителното гласуване. Задължително е и образованието до 8 клас”, посочи Антония Петрова. По думите й трябва да сме обществено отговорни, а Конституцията освен права, да дава и задължения на гражданите. „Един от най-важните аргументи в полза на задължителното гласуване е, че ще се намали влиянието на контролирания, купения и корпоративния вот”, отбеляза Петрова.  

 

Задава ли се германски модел след вота?Според кандидата за евродепутат Александър Симов темата за задължителното гласуване е важна, но по негово мнение демокрацията не може да бъде задължителна. „Ако избирателите бъдат задължени да гласуват, но не се чувстват представени от политиците, може да се роди само едно политическо чудовище в парламента”, предупреди журналистът. „Партиите не са атрактивни, защото голяма част от хората, които искат да гласуват не се припознават в тях”, добави Симов.

 

Никой не може да задължи хората да гласуват, смята и Владимир Каролев, който попита как ще бъдат задължени да го правят българите в чужбина, например. „Аз съм за това да бъдат стимулирани да гласуват. Това може да стане чрез въвеждане на електронно и машинно гласуване. Второто предложение е да се организира лотария с награди за гласуващите, като икономически стимул”, каза икономистът. Каролев отбеляза, че ако задължителното гласуване се въведе, очевидно влиянието на ДПС ще се намали.  

 

Повече доводи „за” и „против” задължителния вот ще чуете от видеото.