Досега обсъжданите дати за предсрочен вот бяха 28, 5 или 12 октомври, а от ГЕРБ предложиха 14 септември

Разсейва се мъглата около бъдещите предсрочни избори. Тяхната дата вероятно ще стане ясна, още в петък. Тогава ще се проведат дългоочакваните политически консултации, на които от ГЕРБ все пак склониха да отидат. 

 

В днешния епизод на парламентарната сага Бойко Борисов изостави плановете си за война и реванш. И обеща да се включи в петъчните консултации.

 

Досега обсъжданите дати за предсрочен вот бяха 28 септември, 5 октомври или 12 октомври.

 

ГЕРБ има четвърто предложение. „Изборите могат да се проведат в средата на септември”, заяви лидерът на ГЕРБ. Пада се 14 септември. Избори тогава обаче биха отложили с ден началото на новата учебна година. 

 

По неофициална информация ДПС ще държи на 12 октомври. БСП пък като че ли предпочита 28 септември. 

 

А генералната репетиция за разпускането на парламента започна още от днес. В залата не се явиха депутатите от ГЕРБ и „Атака”. Така парламентът не успя да освободи Сергей Станишев като български депутат, за да стане спокойно европейски. 

 

Оказа се, че макар българското събрание да не го пуска, европейското има законово право да "си вземе" избрания депутат - в случая Станишев. Все пак парламентът ще направи нов опит да го освободи утре. И да избере неговия наследник Емил Георгиев, който днес дойде в парламента напразно.

 

А поредният провален кворум доведе до неформално и емоционално съвещание край доайена на левицата - Стефан Данаилов.