Днес православната църква чества паметта на двамата апостоли Петър и Павел

Днес православната църква чества паметта на двамата апостоли Петър и Павел. Като ревностни разпространители на християнството те претърпяват много страдания и гонения и са наречени "първовърховни престолници и вселенски учители".

 

Петър бил беден рибар. Той станал един от първите ученици и предан последовател на Христос. Павел първоначално бил сред гонителите на християните. На път за Дамаск бил ослепен от видение на Господа, а три дни по-късно - изчерен по чудо. Така от яростен противник станал ревностен разпространител на Христовото учение.

 

През 67 г. заедно със сподвижника му Петър били разпнати на кръст от император Нерон в Рим. Според народните обичаи днес - на Петровден се принася жертвено животно в чест на светеца - обикновено се коли "петровско пиле". Рано сутринта жените носят в черквата колак и ранни ябълки. Осветени от свещеника, те носят здраве. Според вярванията Св. Петър е ключар на райските порти и главен съдник на човешките грехове, който определя коя душа е праведна и достойна да влезе в рая.

 

Тържествената литургия в храм ”Свети апостоли Петър и Павел”В лозенския манастир „Свети апостоли Петър и Павел” също обелязаха празника с тържествена литургия.