Замеряне с досиета на КТБ в предизборната кампания очаква политикът от АБВ

Имало ли е среща в навечерието на евровота между вътрешния министър тогава Цветлин Йовчев и депутата от ДПС Делян Пеевски, на която е бил повикан шефът на РДВР Пазарджик? Това попита пред журналисти във Варна Румен Петков от АБВ. Днес бившият депутат и ексминистър коментира риторичния си въпрос в „Здравей, България”.

Още по темата

 

„Вече два месеца питам имало ли е период, в който министър Йовчев е считал г-н Пеевски за незаобиколим фактор в българската политика и той избягва да отговори на този въпрос. Това е страшно – ако един вътрешен министър се съобразява по този начин, това обяснява генезиса на законопроекта за ДАНС, с който практически беше съсипано МВР”, каза Петков в ефира на Нова ТВ.

 

„Да бъде номиниран и избран за председател на ДАНС човек като г-н Пеевски, със съгласието на вътрешния министър – този начин на мислене определя редица управленски процеси, които изкараха на улицата десетки хиляди хора и аз мисля, че това е недопустимо за една уважаваща себе си демократична държава”, добави представителят на АБВ.  

 

Румен Петков предупреди, че предстоящите парламентарни избори трябва да са приоритет номер 1 пред служебния кабинет и отбеляза, че новият вътрешен министър е изправен пред най-големи трудности от тази гледна точка:

 

„Ако погледнете специфичните избирателни секции, където има концентрация на ромски гласове, ще видите, че там доминират ‘България без цензура’ и ДПС. Моето убеждение е, че правоохранителната система в редица дирекции покриваше или правеше невъзможна борбата с купуването на гласове”, коментира Петков, който смята, че става въпрос за опънат политически чадър. „Да се излезе и да се каже – Делян Пеевски не се е срещал във Велинград с директора на пазарджишката полиция, не е участвал Цветлин Йовчев и въпросът приключва”, призова социалистът.

 

„В Монтана бяха арестувани редица хора преди изборите и бяха пуснати след изборите. Арестуваха после едни, дето ще убиват, после се оказа, че нямат никакво намерение да го правят, но пък прокуратурата трябва да е активна. Това е тумор, на който обществото трябва да сложи край. Очевидно е, че главният прокурор е част от тумора”, заяви Румен Петков.

 

В предстоящата предизборна кампания ще има замеряне с досиета от КТБ, прогнозира сподвижникът на Георги Първанов: „Нямам съмнения, че кредитните досиета рано или късно трябва да бъдат отворени. Вече не са актуални досиетата от КГБ, а тези от КТБ”, каза Петков. По думите му най-доброто решение за банката е в нея да влязат експерти, които да решат какво да се прави с финансовата институция.

 

Целия разговор с Румен Петков можете да проследите във видеото.