Договорът с „Уестингхаус” е показателен за геополитическо влияние, каза той

„Случилото се през последната година е индиректно свързано с връзките в управлението на страната. Истината е елементарна – корпоративно-олигархичното задкулисие на практика управляваше страната през последната една година”, каза в студиото на „Здравей, България” бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

 

„Това се случи в момент, в който трябваше да управлява правителство с мандат на БСП. Едно правителство на националното спасение, както беше обявено то, формално се превърна в правителство на двойна коалиция БСП-ДПС, а практически и фактически беше правителство на тройна коалиция, в която левицата беше третата по важност партия, категоричен бе той.

 

„БСП е уникална партия, в която след време старите предатели се превръщат в нови лица. Не мисля, че сега е такъв случай. Ние все пак сме търпеливи хора. „Аз виждах промяната в БСП в две посоки – към истината и отговорността за това кой е довел до нея”, допълни той.

 

„Тъжната истина е, че освен корпоративно-олигархично задкулисие има и геополитическо такова. То също дърпа доста конци. Ясно е от подписания в последната минута договор с "Уестингхаус". Това ни показва, че когато се намесват определени външни фактори в България, правилата и законите също престават да действат”, каза Овчаров.

 

„Не обвинявам пряко бившия енергиен министър, той просто е изпълнителят, който ще се окаже в устата на топа. Той прави това не защото сам е решил, а изпълнява роля, която е възложена от тези задкулисни кръгове. Името на човека е въпрос на други разследвания. В България има закон и когато говорим за „Уестингхаус”, трябва да започнем от там. Този закон не е спазен”, заяви бившият енергиен министър.

 

„Когато в един такъв огромен инвестиционен проект не чуеш нищо за вътрешна норма за възвръщаемост, нетна начална стойност, усреднена цена за целия проект и други такива икономически параметри, а само как е най-добрият, хубав или безопасен, което не може да бъде количествено доказано, става ясно, че този проект се реализира не защото е икономически доказан, а защото се реализира по политически съображения. Същият е случаят с „Южен поток”, категоричен бе Овчаров.

 

„Фактът, че всичко се прави в последния момент, поражда съмнения. Винаги съм смятал, че „Южен поток” е много изгоден за България, но въпросът е какво печелим икономически, а не само геостратегически. Моята критика към Министерството на икономиката и енергетиката е, че този консорциум, който ще строи българската отсечка на „Южен поток” беше избран крайно непрозрачно. И този консорциум в играта го вкара Бойко БорисовДелян Пеевски и Цветан Василев са му били фаворити за този проект, а тъжната истина е, че правителството Орешарски с мандат на БСП не направи нищо, за да промени нещата, заяви той.

 

„Провалът на БСП дойде окончателно, след като Сергей Станишев поиска да довърши мандата на Пламен Орешарски, като застане начело на предишното правителство. Не мисля, че следващия мандат БСП може да си мечтае да управлява. Програмата максимум на тези избори е БСП да остане незаобиколим фактор в българската политика, т.е. без БСП да не може да се състави правителство. Като мандати това означава 70-80, а при по-малко предполагам, че ще станем свидетели на повторение на управлението на Бойко Борисов – нихилизъм, грандоманщина, лична власт”, завърши Овчаров.

 

Целия разговор по темата гледайте във видеото.