Лондон е най-влиятелният град в света през 2014 г. , сочи класация на сп. "Форбс", цитирана от БГНЕС.

 

Списанието изготвило класацията на 20-те най-влиятелни града в света въз основа на осем фактора – преките чуждестранни инвестиции, концентрацията на корпоративни централи, колко конкретни бизнес ниши доминират, връзка по въздух (лесно пътуване до други глобални градове), сила на производствените услуги, финансови услуги, технологична и медийна сила и расово разнообразие.

 

Лондон, който е предпочитан дом на богатите хора в света, е не само историческата столица на английския език, допринасящ за статута му на влиятелен медиен и рекламен център, но също така е родното място на културните, правните и бизнес практики, които определят глобалния капитализъм. В Лондон се намират централите на 68 компании, включени в класацията на "Форбс" на 2000-те най-големи компании в света за 2012 г.

 

Освен това Лондон се е превърнал в основен център за нови технологични компании в Европа. В града има около 3000 такива компании, там се намира и най-големият офис на Гугъл извън Силиконовата долина, отбелязва "Форбс".

 

На второ място е класиран Ню Йорк, където се намират повечето водещи инвестиционни банки и хедж фондове в света, а обемът на търговията на фондовите борси в града е около четири пъти по-голям от този в Токио и над десет пъти повече, отколкото в Лондон. Подобно на британската столица Ню Йорк е глобален лидер в областта на медиите и рекламата, музикалната индустрия (там се намират две от трите най-големи музикални компании в света) и също така е една от най-важните столици в областта на модата и бизнеса с луксозни стоки. Всяка година чуждестранните туристи харчат в Ню Йорк повече пари, отколкото в който и да било друг град в света, пише сп. "Форбс".

 

На трето място е Париж, отчасти заради пълната доминация на града във все още солидната френска икономика и концентрацията на почти всички водещи компании в страната.

 

В топ 20 попадат още Сингапур на четвърто място, Токио на пето, Хонконг на шесто, Дубай на седмо, Пекин и Сидни на осмо, Лос Анджелис, Сан Франциско и Торонто на десето, Цюрих на 13-то, Франкфурт и Хюстън на 14-то, Рандстад, Сеул и Вашингтон на 16-то, Шанхай на 19-то и Абу Даби и Чикаго на 20-то.