63-ма имигранти бяха намерени в изключително тежко състояние, някои дори припаднали от глад

Никой от бежанците, които пристигнаха нелегално с яхта край Шабла, не носи опасните вируси Ебола и МЕРС, увериха здравните власти.

 

Яхтата, с която са били заловени бежанците, е била с размери почти десет метра дължина на 3 метра ширина и общата ѝ площ е по-малко от 30 квадрата. Според характеристиките ѝ яхтата е за 6 човека, но на борда ѝ са били буквално натъпкани 63-ма души - жени, деца и мъже.

 

Бежанците са плавали повече от 4 дни в изключително тежки условия. Морските експерти са категорични, че е цяло чудо, че лодката не се е обърнала заради свръх товара.

 

Яхтата е била наета абсолютно легално от двама турци за разходка до Истанбул. Бившият собственик на плавателния съд е разтревожен, че този начин за трафик на хора ще се превърне в често явление.

 

„Те просто отстраняват капитана и го захвърлят в един хотел. Той е на 65 години и плачеше като дете. Освен, че се е уплашил, са му взели документите и заедно с жените и децата си отплават, може би за да направят добро впечатление. Предполагам, че наблизо са свалили жените и децата си и са я напълнили с емигранти”, коментира търговецът на яхти Лъчезар Братоев.

 

Откраднатата луксозна лодка е задържана край Шабла. Бежанците от Сирия и Афганистан са извозени до Варна, където са прегледани.

 

Те не пристигат от райони, където има Ебола. Ние не можем да установим инкубационен период, но никой от тях няма признаци на това заболяване, както и на респираторния синдром МЕРС, разпространен в Северна Африка”, заяви временният изпълнителен директор на РЗИ-Варна д-р Светла Станева.

 

Още със стъпването им на сушата няколко жени са припаднали от глад и изтощение. Бежанка с бронхит и две деца на 3 и 16 години са пренощували в болница.

 

Първи на Морска гара идват от БЧК. Раздават вода, мляко и храна на хората. Доброволците разказват, че в началото бежанците са ги приели с недоверие, но после успяват да си създадат дори приятелства.

 

„Моята приятелка Ацена стана на 6 години, която просто ми асистираше във всичко и с мъка се разделихме. Ще я намеря, в който и да е лагер в България, защото това е много възпитано дете и ако мога да помогна ако остане в България с удоволствие ще го направя”, заяви председателят на Обл. Съвет на БЧК-Варна Илко Раев.

 

Днес Ацена и останалите бежанци трябва да бъдат отведени в някой от центровете в страната, където ще им се правят допълнителни изследвания.