В града има засилено полицейско присъствие, ромските семейства твърдят, че са невинни

Жителите на град Бяла черква се оплакаха от арогантното поведение на четири ромски фамилии. Всяка седмица ставали побоища, кражби и скандали в центъра на селото. Хората дори събрали подписка до институциите с искане проблемните семейства да бъдат изселени. Те заявиха, че са готови да стигнат и до крайности, за да постигнат исканията си.

 

Напрежението нарасна след скандал между ромските семейства и останалите жители на града, които настояват те да бъдат изселени. Ромите твърдят, че всъщност са жертвите, а хората, които протестират срещу тях, дори са извършили опит за убийство. Те допълват, че случаите на побои са много често явление в града, но полицията не се намесвала.

 

Преди две години ромските семейства се заселили в покрайнините на Бяла черква. Преди това са живели във Върбовка и Павликени, но там след десетки скандали с хората решили да се преместят. Твърдят обаче, че живеят мирно и спокойно и не тормозят никого.

 

Чашата преляла, след като миналата седмица ромите се сбили с местни младежи в заведение. Свидетели твърдят, че те гърмели с газов пистолет и размахвали ножове. Ромите обаче категорично отричат това да е вярно. Дори твърдят, че младежите нападнали първи. Ромските фамилии казаха, че знаят за подписката срещу тях, но не възнамеряват да се изселват от града.

 

Кметът: Конфликтът е налице от 4-5 години„Напрежението ескалира след побоя в дискотеката в града на 9 август, но той има предистория. Конфликтът продължава от 4-5 години. Преди това всичко беше мирно и тихо, но те започнаха да проявяват агресия”, обясни кметът на града Албена Тодорова.

 

Тя отхвърли твърденията, че конфликтът е обвързан по какъвто и да било начин с нейната кандидатура на изборите.

 

"Те видяха, че няма как да ме купят или манипулират. Аз не съм на тяхна страна, защото те не спазват закона. В Павликени са извършвали изнасилвания, във Върбовка също ги гонят заради семейни проблеми. Те няма да се променят", допълни тя.

 

"В момента не коментираме възможността да бъдат изселени, но сме алармирали всички институции и имаме пълната им подкрепа", заяви Тодорова.

 

В града има засилено полицейско присъствие. Представители на полицията и прокуратурата са на място, за да разговарят и с протестиращите и да ги охраняват. В събота над 700 души излязоха на протест и събраха подписка за изселване на ромските семейства. Събраните подписи ще бъдат изпратени в Прокуратурата и областната дирекция на МВР.

 

Какво друго казаха жителите на града за назряващия конфликт - гледайте във видеото.