Играят роля в политическото преструктуриране в България, смята бившият представител на ДПС

Поръчал ли е Касим Дал убийството на лидера на ДПС Лютви Местан и бившия депутат Делян Пеевски? Този въпрос коментира в „Здравей, България” бившият високопоставен представител на движението Осман Октай. Според неговия анализ службите за сигурност у нас се ангажират с дискредитиране на политически опоненти.

Още по темата

 

Октай подкрепи думите си с пример: „През 2005 г. създадохме много силна алтернатива на ДПС и бяхме с журналисти на мероприятие в Турция. След това започнаха да охраняват Ахмед Доган много усилено заради заплаха за живота му. Помолих Иван Костов през 2011 г. да зададе въпрос на министър-председателя Бойко Борисов, защо Доган се охранява толкова дълго време и за 2 млн. лв. на година и той отговори на 15 юли същата година”, каза Осман Октай и се позова на стенограмата от отговора: 

 

„През 2005 г. е получена информация за създаване на бойна група в Истанбул с цел ликвидиране на Ахмед Доган, подкрепяна от отцепили се лидери на ДПС в България. Сигналът, към настоящия момент, продължава да бъде актуален”, пише в документа. Той датира от времето, когато Касим Дал, друг вече разделил се с ДПС политик, е бил зам.-председател на Комисията по национална сигурност и е отговарял за службите. Според Октай твърди се, че той е в основата на подготвяно покушение срещу лидера на Движението за права и свободи.

 

„Днес не виждам никакъв мотив Касим Дал да има отношение към Лютви Местан или Делян Пеевски”, каза още Октай. Според него офицерите от запаса, които са били ръководители на ДАНС и другите служби, имат изключително важна роля в задкулисието

 

Повод за анализа му стана изказване на ген. Атанас Атанасов от миналата седмица, че по времето на кабинета „Орешарски” в МВР е получен анонимен сигнал, който дава повод службите и ДАНС да разработват месеци наред Касим Дал. Твърдението в анонимката е, че се е готвел атентат срещу Местан и Пеевски.

 

„През годините винаги съм изразявал становището, че службите играят много важна роля в политическото преструктуриране в България. Понеже съм бил свидетел на много такива разработки, затова категорично съм заемал тази позиция. Не е изключено и днес – използва се някаква анонимка, прави се разработка и дело и започват да следят различни опоненти – журналисти, политици. И най-вече - това оперативно дело винаги е секретно. Дори със съдебен акт не може да се освети”, обясни Октай.

 

Целия разговор с Осман Октай можете да проследите във видеото.