В Брюксел обсъждат нови санкции срещу Русия

Напрежение между Европейския съюз и Русия. Новоизбраният представител за външна политика Федерика Могерини втвърди тона към Москва и предупреди, че до петък ще са готови по-строги санкции. Днес тя бе изслушана в Комисията за външна политика на Европейския парламент, където даде индикации за следващите стъпки за разрешаване на  руско-украинската криза, както и за политиката на бъдещото разширяване на Съюза.

Още по темата

 

Могерини се яви в Европарламента в качеството й на външен министър на страната, председателстваща ЕС до края на годината. Погледите обаче бяха фокусирани върху нея заради бъдещата й роля на дипломат номер 1.

 

Бъдещият външен министър на Европа обяви, че Русия повече не е стратегически партньор на Европейския съюз и обвини Москва в агресия. А президентът Путин и неговата администрация ще трябва да се постараят, за да се възстановят партньорските отношения.

 

„Говорихме за агресия. Мисля, че трябва да отговорим по възможно най-силния, начин, за да бъде оказан натиск за намиране на политическо решение. Санкциите са част от политическата стратегия. Фактът, че контактната група проведе среща е малка светлинка сред пълната тъмнина. Надявам се, че ще успеем да увеличим тази светлина и да намалим тъмнината”, обяснява Могерини.

 

В същото време представители на 28-те страни-членки работят в Брюксел по нов пакет санкции, които ще бъдат готови до края на седмицата с възможност да влязат в сила веднага след изтичането на ултиматума, даден на Москва.

 

Ако Русия не спре с агресивните действия в Украйна, в следващите дни НАТО ще обяви създаването на сили за бързо реагиране, които могат да се задействат в рамките на 48 часа.

 

Федерика Могерини обяви и ислямските организации, действащи за създаване на Халифат в Ирак и Сирия за пряка заплаха за сигурността на Европа, което ще предизвика съответни реакции.

 

Италианският вестник Република повдигна завесата около тайните разговори на държавните лидери за Русия. Според изданието Ангела Меркел била ядосана на Путин, заради предупреждението му, че ако е искал, бил в състояние да превземе Киев само за две седмици.

 

Думите й били подсилени и от председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу. Путин обаче твърди, че е цитиран в неправилен контекст. В европейската столица са опасяват, че руският президент е непредвидим и настоенията му били нестабилни.

 

Повече по темата ще научите от видеото.

 

Информация: Антоанета Николова