Бившият финансов министър отрече завоят му да е вследствие на разочарование от икономическите експерти на БСП

„Мисля, че това е напълно нормално. В рамките на мандата на правителството на Пламен Орешарски ДПС подкрепяше политиките, които водихме и добре се сработихме с икономическия им екип в лицето на г-н Йордан Цонев, проф. Имамов. Това стана в движение”.
 
Това обясни за „Здравей, България” бившият финансов министър Петър Чобанов, който от гражданската квота на БСП премина в тази на „Движението за права и свободи” и поведе две от листите му.
 
Петър Чобанов отрече да се е разочаровал от икономическите експерти на БСП. Той допълни, че в ДПС решили да задълбочат гражданската си квота и затова го поканили в квотата си. 
 
„Така или иначе мандатът приключи по-рано, отколкото според мен трябваше, а аз бях определил един период от живота си, в който да продължа да се занимавам с тази дейност”, посочи финансистът.
 
Чобанов обясни, че не е бил потърсен от БСП за разговор за евентуалното му оставане в квотите на левите.
 

По отношение на казуса с КТБ бившият финансов министър посочи, че  трябва ясно да се различат отговорните институции и че той нямал отговорности по закон за стабилността на индивидуална банка

 

По думите на Петър Чобанов, случилото се с КТБ е вследствие на натрупвали се през годините събития, които са достигнали своята кулминация по време на неговото управление.

 

Делян Пеевски няма нищо общо с финансовото здраве на КТБ. Факт е, че той не е част от управлението на банката”, посочи още бившият финансов министър. Все пак той уточни, че "може би по-сложна верига от разсъждения" може да доведе до заключение, че Пеевски има нещо общо, но той не може "виртуално" да създаде такава верига. Чобанов допълни, че се познава с Делян Пеевски от началото на предишния парламент и че в момента комуникира по-често с него, защото и двамата са водачи на листи. 

 

Бившият министър отрече кабинетът "Орешарски" да оставя разруха след себе си.

 
ДПС не купува гласове”, категоричен бе още Чобанов.  
 
Целия разговор с бившия финансов министър в "Здравей, България" гледайте във видеото.