Между него и Петро Порошенко е договорен план за регулиране на положението

Руският президент Владимир Путин призова опълченците от Югоизточна Украйна да спрат настъплението в Донецк и Луганск, предаде БГНЕС.

 

По време на посещението си в Монголия руският президент съобщи, че в хода на състоялия се по-рано днес телефонен разговор с украинския му колега Петро Порошенко е обсъден и договорен план за регулиране на положението в Украйна. Путин каза още, че планът се състои от 7 точки.

 

"За да бъдат прекратени кръвопролитията и да се стабилизира обстановката в Югоизточна Украйна, смятам, че противоборстващите страни трябва незабавно да съгласуват и координирано да осъществят следващите действия", обяви Путин. Като първа мярка той назова "прекратяване на активните настъпателни операции на въоръжените формирования на опълченците от Югоизточна Украйна на донецкото и луганското направления".

 

В същото време той настоя въоръжените сили на Украйна да бъдат разположени на разстонияние, което да изключва възможността за обстрел на населените места. Руският президент призова да се изключи и използването на авиация срещу мирното население в Югоизточна Украйна. 

 

По-рано украинското президентство съобщи, че Петро Порошенко и Владимир Путин са постигнали споразумение за „трайно прекратяване на огъня” в Източна Украйна. Говорителят на руския президент обаче заяви, че двамата президенти не са се споразумявали за прекратяване на огъня в Източна Украйна, защото Русия не е страна в украинския конфликт.