Силата на ДПС е в слабостта на останалите партии, смята Валерия Велева

„Винаги когато ДПС се препозиционира, започва да мълчи. По стечение на обстоятелствата те бяха стратегически партньор на БСП. Сега се връщат в първоначалната си роля на балансьор, но това изисква време. Вероятно те наричат мълчанието си 300 дни толеранс”, заяви в студиото на „Събуди се” журналистът Тома Биков.

 

„Българската политическа система е в началото на трансформация към етно-политическия модел. Поставянето на ДПС в конкурентен режим в етническите региони ще бъде много дълъг процес, но полезен”, отчете той.

 

„Винаги по време на кампания ДПС винаги е във фокуса на негативното говорене. След избори, когато трябва да се реализира властта, политиците винаги търсят ДПС”, коментира журналистът Валерия Велева. „Нито Станишев щеше да е премиер, нито Първанов или царят щяха да има мандат, ако не беше ДПС. Винаги се говори, че ДПС умее да консумира власт, което е вярно, но българските партии са слаби и го позволяват. Силата на ДПС е в слабостта на българските партии", добави тя.

 

„Сега обаче ДПС явно е узряло за оттегляне от властта, но то ще продължи да оказва мълчалива подкрепа. Следващото правителство ще попадне в ужасна ситуация, не завиждам на нито един политик, който ще стане премиер”, каза тя.

 

Според Велева ДПС в тази кампания се държало изключително меко, обрано и с подадена ръка към всеки. „Има едно съзряване, което се усеща в политическата реторика на ДПС. Има съзряване и в реториката на ГЕРБ. За всички е ясно, че след 6 октомври България ще бъде управлявана от коалиционно правителство. В тази кампания няма политически нападки, затова изглежда вяла и мека. Политиците не бива да изгарят мостовете помежду си”, посочи Велева, според която лидерите са осмислили всичко това.