Партиите в блока спорят заради изказването на Лукарски

В Реформаторския блок са получили официална покана от първата политическа сила в Народното събрание, ГЕРБ,  за официални разговори по формиране на правителство. Това ще стане идната сряда. Утре се събира лидерският съвет на Реформаторите.

 

Паралелно с подготовката за единна позиция на дясната коалиция, няколко спора избухнаха сред нейни представители и то на високо ниво. Реформаторите са в задочен спор през медиите по изказването на лидера на СДС Божидар Лукарски за предизборния трик на блока.

 

Думите на Лукарски, които се оказаха записани и истина, са сериозен проблем. "Той дължи обяснение, извинение и санкция", заяви пред Нова телевизия Петър Москов от ДСБ. Самият Лукарски нарече изказването си шега. „Като си давам сметка за ситуацията, оценявам, че тази шега не е била особено уместна и е нелепа в политически смисъл. Москов не ми вдига телефона. Би трябвало тези неща да си ги изясняваме не през телевизията, а като приятели и колеги”, заяви лидерът на СДС.

 

Друг проблем пред формацията от 7 партии е информацията, че представителят на движение „България на гражданите” Настимир Ананиев е запазил името на коалицията като търговска марка.  „Идеята е самата марка като патент да бъде запазена за блока, за да няма някакви спекулации с нея. Представете си например Бареков, или там, неговият човек, Бисер Петното да запази марката Реформаторски блок”, коментира Ананиев.

 

Лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви, че запазването на марката "Реформаторски блок"  от Ананиев носи напрежение, но не и правни последици. Кънев е научил за случая две седмици след искането на Ананиев, но не е съобщил на съпартийците си, за да не внася напрежение, съобщи самият той.

 

В днешния ден стана ясно, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в разговор по телефона с председателя на Европейската народна партия Жозеф Дол е признал, че ако не се осигури стабилно мнозинство, единственият изход са нови избори. Съпредседателите на Патриотичния фронт Симеонов и Каракачанов в отворено писмо пък настояха за създаване на устойчиво програмно управление. Как ще продължат разговорите, ще разберем през следващите дни и седмици.