15 % по-малко туристи са почивали у нас това лято

Спад и в ключов отрасъл на икономиката ни, туризмът. 15% по-малко чужди туристи са почивали у нас през това лято. 

 

Туроператорите и хотелиерите, обаче, очакват силен зимен сезон. Два месеца преди официалния старт на новия сезон, в повечето хотели вече има резервации. Тази година в Боровец залагат на дебел сняг и дълга зима. В един от хотелите в курорта записванията вече са започнали, а туристите с ранни резервации ще се наслаждават на до 20 % по-евтина почивка.

 

„След банкерския и студентския празник ние ще посрещнем и любителите на зимните спортове”, разказа Благовестка Томова от Съюз на хотелиерите в Боровец. Въпреки че до официалния старт на сезона все още има време, туроператорите са готови. Очакванията са и тази година към ски-курорта да потеглят хиляди туристи от Англия, Русия, Скандинавските страни, Гърция, Сърбия и Македония.

 

„Това, което ще има съществено значение за хода на записванията е по какъв начин природата ще се погрижи за нас. Ако снежната покривка е благосклонна за нашите земи, ще имаме силен зимен сезон”, коментира Ирина Найденова от Асоциацията на българските туроператори. 

 

Дори и да няма много сняг, пистите в Боровец ще очакват любителите на ски преживяванията. „Зимният туризъм в България е доста сериозни традиции и при една сериозна рекламна кампания ще възстанови много бързо позициите си от най-силните години”, убеден е Байко Байков от Асоциацията на българските туроператори. 

 

Хотелиерите в Боровец се стараят да привлекат и българите туристи, въпреки че ранните резервации отново предричат по-голям интерес на чужденци. И все пак през последните години курортите отчитат ръст на българите, дошли да прекарат уикенд сред пистите и снега.

 

Въпреки оптимистичните прогнози за предстоящия зимен сезон, туроператорите предупредиха за сериозна криза в бранша. Данните им показват над 15 % спад на европейските туристи в родните курорти. За тези резултати те обвиниха и държавата – като посочиха например че страната ни не е дала нито лев за рекла на туризма в интернет. А дали очакванията за зимния сезон ще се оправдаят - равносметката те първа предстои.