Тя смята, че амбициите на Реформаторите са прекалено големи

„ДПС много ясно казаха, че ще подкрепят правителство, но няма да участват в него. Много ясно Бойко Борисов каза, че ще търси подкрепата на ДПС, но няма да има министри на ДПС в правителството”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” журналистът Валерия Велева.

 

Валерия Велева и Велислава Дърева коментираха в студиото на „Здравей, България” кой ще управлява България след изборите на 5 октомври.

 

Вариантите за правителство са два: лявоцентристки с БСП-Лява България или десноцентристки с Реформаторския блок и Патриотичния фронт”, отбеляза още Велева.

 

„Засега Реформаторският блок добре се е нагърбил със задачата да извиват ръце, да предявяват претенции, те влизат с претенции сякаш са втора политическа сила”, коментира тя. Според нея амбициите на Реформаторския блок са прекалено големи и той влиза агресивно в преговорите.

 

„БСП толкова тежко се сгромоляса на тези избори, че беше премината психологическата граница, до която може да бъде понесено едно такова поражение. Мисля, че БСП може да отиде на разговори с ГЕРБ, но не и на преговори, защото смятам, че БСП не трябва да участва в едно такова коалиционно управление”. Това коментира от своя страна Велислава Дърева.

 

„Смятам, че ще се направи дясно правителство с центристки намигвания и леви гримаси. Като казвам леви гримаси, имам предвид АБВ”, каза още тя. „На мен ми направи впечатление, че Лютви Местан в нощта на изборите не говореше на българските избиратели, той говореше на хора извън страната. Когато той говори за евроатлантически ценности, аз мисля, че той говори за по-малко евро и повече атлантически”, заяви Велислава Дърева. Тя смята, че ДПС ще подкрепи правителството на ГЕРБ и цитира думите на проф. Петър-Емил Митов: "големият проблем на ГЕРБ е как да прикрие подкрепата на ДПС".

 

"Това, което се случи е, че за първи път сякаш ще имаме най-представителния парламент. Едва ли сега някой може да протестира по улиците и да каже „Ние не сме представители”, коментира още Дърева.  „Най-важното е, че в тези избори избирателите направиха едно горчиво откритие за себе си. Няма хегемон, няма месия, няма и спасител. Избирателите разбраха, че от никъде никой няма да дойде и с магическа пръчка да ни спаси”, добави тя.