Работата на парламента започва в 14 часа

Още по темата

Държавният глава съобщи, че ще свика учредителното събрание на 43-то Народно събрание 27 октомври от 14 часа.

 

Президентът извика на консултации всички партии, които влизат в Народното събрание, за да бъде определена датата на първото парламентарно заседание.

 

„Датата на началото на 43-то Народно събрание е много важна тема. Затова искам да дам пример за диалог, за добър тон и за това да се чуят аргументите на всеки. Предпочетох вместо да взема еднолично решение, да чуя аргументите на политическите партии”, каза президентът Росен Плевнелиев след срещата с осемте партии, които влизат в 43-то Народно събрание.

 

Президентът заяви, че след като Народното събрание се структурира, ще връчи мандат за съставяне на правителство на най-голямата политическа сила. Преди това той ще проведе консултации с всички политически сили.

 

Имало е партии, които са предлагали свикването на парламента да е и след 27-ми октомври.

 

„Най-важната задача е 43-тото НС да тръгне с летящ старт, а не да има проблеми и неразбирателства. Има много работа да се свърши в първите дни, а затова трябва предварително да се подготвят. Давам достатъчно но не прекалено много време, за да се свърши тази работа”, каза Плевнелиев.

 

Акцентите в работата на следващото НС, обсъдени при държавния глава, са: яснота по това кои са спешните мерки – актуализация на Бюджет 2014, подготовка на Бюджет 2015, КТБ, адаптация на някои европейски директиви, спешни мерки в енергетиката.

 

„Дебатът по тези мерки има за цел плавен преход и добра стиковка в последните седмици на служебното правителство и летящият старт на новото НС”, допълни президентът.

 

Плевнелиев апелира работата на 43-тото НС да започне с декларация за приоритетите.

 

Първото заседание на парламента„Призовах и за декларация, която да бъде приета от НС, за широко политическо съгласие за реформи. Реформите не могат повече да бъдат отлагани. Мисля, че по това има пълен консенсус. По време на разговорите се взе решение, че това е в правото на бъдещото управляващо мнозинство. Като държавен глава ще продължа с този конструктивен подход, базиран на добра комуникация, президентската институция е отворена за всяка една политическа сила. Но не бива да се очаква от мен да работя за създаването на каквито и да е коалиции”, подчерта държавният глава.

 

Той пожела успех на разговорите между политическите сили за съставяне на правителство.

 

Плевнелиев за пореден път подчерта, че за него избори след изборите не са алтернатива.

 

„Оптимист съм. Трябва повече смирение и добър тон. Нека конфронтаците бъдат на база идеи, а не на база автобуси. Убеден съм, че ни чакат нелеки решения”, каза още държавният глава.