В София парното държи около 400 лв. на сезон, за 65-квадратно панелно жилище

На прага на новия отоплителен сезон скъпото, само по себе си парно, се оказва по-добър избор даже и от най-икономичната печка - духалка. Това поне твърди Рада Богданова, която провери как е най-добре да се топлим спрямо актуалните цени на енергоносителите.


Смятаме с проф. Калоянов от Техническия университет по национално призната методика. Съобразяваме се, че има разлика, ако живеем в нисък, или във висок блок, в Западна или в Централна България. И че в топлоизолираните сгради разходите за енергия спадат с до 40%.


Изчисляваме за апартамент в София, 65 квадрата, в пететажен, несаниран блок. Искаме през зимата да поддържаме стайна температура 20 градуса. Най-евтино ще ни излезе на дърва - около и под 200 лева.


Трудът не смятаме и при въглищата. Докато замърсяват домашната и околната среда, те догонват по цени парното. А в градове като Бургас се оказват и по-скъпи от централното отопление. В София парното държи около 400 лева на сезон, за 65 квадратно панелно жилище.


Като добавим 10 на сто увеличение на тока от 1-ви октомври, добре ще е да  включваме колкото се може по-рядко електрическите печки. За жилище 65 квадрата сезонът с тях ще надхвърли 600 лева. Климатикът може да свие разхода до три пъти, но първо трябва да си го купим. 

 

Най-скъпо, над 1000 лева, остава отоплението на нафта. Неслучайно тя вече е рядкост в повечето български домове. На нея обаче си държат в някои от обществените сгради. Или поне така твърдят, докато на практика вместо с нафта за отопление, се снабдяват с дизелово гориво.


Не топли, оказва се, и една напоследък рекламирана идея как да се греем за жълти стотинки. Първа я раздуха британската преса, а в ютюб тя още трупа почитатели. И до днес звучи повече от примамливо - да си направим печка от метална тавичка и глинени саксии, каквито навярно всеки има вкъщи. Инвестицията ни е само в чаени свещи. Според този клип, за стая с размери на каюта, стигат по четири свещи за четири часа. Захлупваме ги първо с малката,  после и с голямата саксия.


За по-голям ефект, ще трябват и много повече свещи. А реалистичната сметка остава в рамките на няколкостотин лева за отоплителен сезон.


Повече по темата гледайте във видеото.