По думите им той не е разполагал със защитен щит под кабината

53-годишен мъж загина при пореден инцидент с асансьор в София. Направените проверки след инцидента установяват, че асансьорът е бил в изправност. В „Здравей, България” Валентин Маринков от Българската асансьорна асоциация обаче заяви, че има пропуски по отношение на новото съоръжение. 

 

"Той няма така наречения щит, който е трябвало да бъде монтиран под пода на кабината. Също така вратата по никакъв начин не трябва да се отваря при засядане на кабината”, поясни Маринков. 

 

„Ние от години сигнализираме, че има много нередности в асансьорния бранш. Досега сигнализирахме главно за старите асансьори, които са произведени до 1990 г. Оказва се обаче, че много от тези, които са произведени след това, са опасни”, допълни експертът.

 

„Не трябва да се правят опити за излизане от кабината при засядане. По отношение на защитния щит от март месец задължихме всички асансьори да го имат, като сме дали период, в който технологично това да се случи. След като изтече, всички асансьори, които нямат такива щитове, ще бъдат спрени”, обясни Стефан Цанков, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

 

„В този случай има грубо нарушение и асансьорът е технически неизправен. Ще съдействам на семейството на загиналия да осъди държавата, която за пореден път не си е свършила работата”, заяви от своя страна Илия Златанов от Българската асансьорна асоциация. Той се обърна към Стефан Цанков с думите "да махне саботьорите от техническия надзор”.

 

Експерти за проблемите при асансьоритеДва дни след трагичния инцидент в столичния квартал „Гео Милев” се оказва, че асансьорът все още не работи, въпреки че лепенките са премахнати. 

 

От фирмата, която поддържа съоръжението – „РИЗ-КО” – Венцислав Ризов, ни обясниха, че инспектори ще правят допълнителни проверки на асансьора и затова той все още не работи. 

 

„Подготвяме документи за следствието, повече нищо не мога да ви кажа”, заявиха от фирмата. 


  
От днес държавните органи започват проверки на хидравличните асансьори в цялата страна.