Общо 4 са жертвите, след като самолет се удари в снегорин на пистата на летище "Внуково"

Авиокатастрофа в Москва завърши с четирима загинали. Сред тях бе и изпълнителния директор на френската петролна компания „Тотал”.

 

Частният самолет на петролния шеф се е приготвял за излитане от летище "Внуково" в Москва. Оказва се, че в този момент на пистата има снегорин, а шофьорът му е пиян. От първите часове след катастрофата руските следователи се опитват да изяснят всички подробности и най-вече защо снегоринът е на пистата, когато на нея има самолет. Нещо, за което диспечерите трябва да знаят и да контролират.

 

Минути преди полунощ самолетът на  шефа на „Тотал” се подготвя да излети за Париж. На пистата обаче се появява снегорин. Сблъсъкът е неизбежен, самолетът избухва в пламъци. Оцелели няма. Атмосферните условия били лоши, имало гъста мъгла, валял дъжд, а видимостта била 350 метра.

 

Някои от служителите на летището ще бъдат отстранени от работа, след като се разбра, че шофьорът на снегорина е бил пиян. По случая се докладва се директно на президента Путин. Следователите го определят като престъпно нехайство от страна на ръководството на летището. Авиоексперт добавя, че "пиян шофьор на снегорин" там не е прецедент.

 

63-годишният Кристоф де Маржери е изпълнителен директор на третата по големина петролна компания в Европа. Той е бил в Москва за среща с премиера Дмитрий Медведев. „Тотал” е важен играч на руския енергиен пазар с инвестиции от повече от 27 милиарда евро и поддържа енергийната политика на Кремъл,  въпреки наложените заради Украйна санкции.