За това съобщи министър Васил Щонов, като уточни, че няма основания за притеснение

„Има намаляване на доставките на природен газ, които пристигат по газопровода от Русия към България. Той който минава през Украйна и Румъния”. Това заяви в Министерския съвет министърът на енергетиката Васил Щонов, предаде БГНЕС.

 

При това намаление на налягането доставките, които България е заявила, не могат да се изпълнят на 100% и съответно получаваме по-малко газ от Русия, уточни той.

 

По думите му това се компенсира чрез изтегляне на допълнителен газ от находището в Чирен. От Чирен се изтегля между 1 и 2 млн. кубически метра на ден. Количеството газ в находището в момента е 483 млн. кубически метра, съобщи той.

 

Според Щонов дневното потребление на страната в най-тежките зимни дни се очаква да бъде между 10 и 11 млн. кубически метра на ден, в момента то е между 7 и 8 млн. кубически метра. Той допълни, че потреблението ще нараства постепенно, но зависи и от времето. Към момента недостигът от Русия е между 1 и 2 млн. кубически метра на ден. 

 

Все пак министърът уточни, че няма основание за притеснения.

 

Неофициалната ни информация е, че става дума за проблеми от технически характер в Русия, които са от временен характер и се очаква да бъдат решени в най-скоро време”, съобщи той.