Ако сте сменили личните си документи, първо трябва да промените данните си в КТБ

След три дни банките отварят врати за вложителите в КТБ. Ще успеят ли собствениците на над 200 000 сметки да върнат парите си?


Клоновете на банките, които ще изплащат гарантираните депозити в КТБ от 4-ти декември, вече се подготвят за най-голямото прехвърляне на пари от вложители в новата история на България. Процедурите са широко огласени, но как да действаме в самата банка за да опазим спестяванията си.


В очакване на 4 декември, вложители като Иван Велчев непрекъснато се притесняват, как ще протече процеса на въстановяване на вложенията им.


„Даваха за Черния петък в Съединените щати. При нас може би ще бъде черния четвъртък. Разликата е малка, там хората сеу бият и чакат  пред магазините за да си дадат парите, а тук, до бой не вярвам, но ще бъдат страхотни опашки, да си вземем парите”, обяснява Иван Велчев, вложител в КТБ.


Процедурата е следната. Влизате в банката, за която знаете, че ви обслужва като клиент на КТБ, според последната цифра от вашето ЕГН. Представяте документите си и след това може да разполагате с парите си.


След тази операция можете да приберете документите си, вече няма какво да подписваме, парите, да приемем, че са в портфейла - това е, което можете да извършите в една от деветте банки.


Ако решите да изтеглите парите в брой, първо проверете каква е таксата и трябва ли да сте заявили предварително сумата, за да има гишето наличност. Дължат се и такси при различни условия. Второ, помислете за безопасността на парите си, поне при транспорта, съветват специалистите по охрана.


„Ние поемаме ангажимент за реда в клоновете на банката. Няма как да изпратим всеки човек до вкъщи с парите му, ако той е решил да тегли и тук е мястото да кажем, че не е разумно да се теглят пари в брой и те да се съхраняват в жилища. Най-добре да се преведат в друга банка”, обясни Иван Маранов от охранителна компания.


Въпросът е да не изхарчите целия си влог за охраната. Все пак, гарантираните влогове могат да бъдат изтеглени през следващите пет години.


Ако сте променили личните си документи, след като сте направили влога, първо трябва да промените данните си в КТБ, после да посетите банката от която ще ги изтеглите. Цялата необходима информация е на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете.


Повече по темата гледайте във видеото.