„България проявява дълбока неадекватност” , коментира социологът

 

Провалът с „Южен поток” е несъмнен, изключително важно е да разберем кой е виновен. Това заяви в студиото на „Здравей, България” социологът Андрей Райчев.  

 

„Никой в България не се съмнява, че по отношение на „Южен поток” нещо се е провалило. Провалът въобще не е на това правителство. Провалът е 10-годишен или 15-годишен”, заяви още той.

 

„С Кънчо Стойчев направихме петдесетина интервюта. Питахме кой е виновен за тази история. Три отговора бяха дадени: комунистите, седесарите и тъпанарите, тоест, целият български елит. Всички са виновни - и Сергей Станишев, и Бойко Борисов, даже Георги Близнашки е успял да направи беля”, добави Андрей Райчев. „България проявява дълбока неадекватност” , коментира той. 

 

„Южен поток” е приоритетно руски проект и на страните от ЕС, на които им харесва да има такъв проект.  Това не е паневропейски проект. Ако този проект се беше случил при ясни правила, при правилата на ЕС, които вероятно няма да бъдат промените заради България, щеше да е добре за страната. Това е сложен, трансграничен проект и това не е тръба, която стига до България, коментира от своя страна политологът Димитър Аврамов. „Това беше сложен проект, който не се случи засега”, отбеляза той. Според него не трябва да гледаме на този проект като на голям провал.