Руският газов гигант уведоми с писмо една от италианските компания, че проектът е закрит

 

Краят на „Южен поток” стана официален. „Газпром” уведоми със специално писмо една от италианските компании-изпълнители на проекта, че той е закрит.

 

В Брюксел обаче вицепремиерът Меглена Кунева увери, че страната ни е спокойна. Имало дори планирана среща с държавите-участнички в проекта.  

 

Ден след като в Брюксел премиерът на България и председателят на ЕК увериха публично, че проектът „Южен поток” може да се съживи, от Рим дойде съобщение, че италианската страна по проекта е официално предупредена за спирането му. 


 
Уведомлението е получила компанията „Сайпем”, подизпълнител на националния енергиен холдинг на Италия ЕНИ. Компанията трябваше да изгради заедно с „Газпром” подводната част на „Южен поток”. От централата на „Сайпем” потвърдиха, че са уведомени за спиране на проекта официално и започват оценка на загубите. Само за 2015 загубите ще бъдат на стойност  1 милиард и 250 милиона евро. 

 

Вицепремиерът Меглена Кунева, която днес в Брюксел се срещна със заместник председателя на ЕК препотвърди българската позиция. 


 
„Българската позиция е спокойна позитивна и без напрежение. Ние искаме да се случи този проект  по правилата на ЕС и страните от Общността”, заяви Меглена Кунева.


 
В Брюксел днес отказаха допълнителни коментари, въпреки че в кулоарите на Комисията се дискутираше за преговори с румънската страна за подсилване на доставки на газ за България.