Трябва да можем да преодолеем препятствията и да намерим решения, каза френският президент

Западът и Русия трябва да избегнат да бъдат разделени от нови стени”, заяви френският президент Франсоа Оланд пред руския си колега Владимир Путин в Москва, предаде АФП, цитирана от БТА.

 

„Смятам, че трябва да избягваме появата на други стени, които да ни разделят. В един момент трябва да можем да преодолеем препятствията и да намерим решения, каза Оланд, който пристигна в руската столица след двудневно посещение в Казахстан.

 

Путин приветства визитата на френския държавен глава, която определи като наистина работна, и изрази увереност, че тя ще бъде полезна.

 

Оланд отбеляза, че срещата с Путин, на която присъстват също руският външен министър Сергей Лавров и дипломатическият съветник на френския президент Жак Одибер, ще е продължение на разговорите между двамата лидери от срещата на Г-20 в австралийския град Бризбейн.

 

В Казахстан Оланд каза, че той, Путин, украинският президент Петро Порошенко и германският канцлер Ангела Меркел трябва заедно "да започнат процес за намаляване на напрежението", отбелязва Ройтерс.

 

Френският президент загатна, че иска да се обсъдят някои теми, засегнати в речта на Путин в четвъртък, в която руският лидер обвини "вчерашните врагове" в опит да издигнат нова Желязна завеса около Русия.

 

В Астана Оланд каза, че Путин би трябвало да гледа повече към бъдещето, отколкото към миналото, за да помогне за понижаване на напрежението около украинската криза.

 

„Слушах речта Ви преди няколко часа и смятам, че в един момент ще трябва да се отървем от пречките, които ни разделят. Мисля, че ние можем да направим това”, каза Оланд на московското летище Внуково.

 

Миналия месец френският президент отложи за неопределено време доставката на първия от два поръчани от Русия хеликоптероносача "Мистрал" заради конфликта в Украйна. Оланд помогна Порошенко и Путин да се срещнат през юни на чествания в Нормандия, за първи път след избирането на Порошенко за президент.