Необходими са спешни мерки за намаляване до минимум възможността за война

Необходими са спешни мерки за намаляване до минимум възможността за избухване на ядрена война, предупредиха над 120 висши военни, политици и дипломати от света, съобщи в. "Индипендънт", цитиран от БГНЕС.

 

Преди започващата във Виена конференция за хуманитарното въздействие на ядреното оръжие експертите написаха писмо, в което твърдят, че опасността от такъв конфликт е "или подценена, или недостатъчно разбрана" от световните лидери. Сред подписалите писмото има хора от различни среди в политическия спектър и от командната верига на НАТО. 

 

"Напрежението между ядрените държави и съюзи в евроатлантическия регион, както и в Южна и Източна Азия остава заредено с потенциал за погрешна оценка и увеличаване. В духа на Студената война прекалено много ядрени оръжия в света остават готови да бъдат изстреляни в кратък срок, с което много се увеличават шансовете за инцидент", гласи текстът на писмото, адресирано до Себастиан Курц, външен министър на Австрия. 

 

Също така е необходимо по-добро управляване на кризи в конфликтни горещи точки и нови мерки за сигурност, като предупреждението е, че сигурността на атомните арсенали е незадоволителна, поради което ги превръща в потенциална мишена за терористи.