Предвижда се Иса Мустафа да е новият премиер, а Хашим Тачи да стане вицепремиер и външен министър

След няколкочасова работа косовският парламент отложи за днес в 12.00 часа гласуването на новото правителство. Причината е, че депутатите от коалицията "Сръбска листа" не присъстваха, пише БГНЕС. 

 

Въпреки че участваха на учредителната сесия на парламента заради неудовлетворение от преговорите и предложените министерски постове в новото правителство, те прекъснаха разговорите с коалиционните партии ДСК и ДПК и решиха да не участват в избора на ново правителство. След 30-минутна пауза "Сръбска листа" не влезе в залата.

 

Според Устава на Косово при гласуване на ново правителство в парламентарната зала трябва да присъстват всички партии.

 

Лидерите на Демократическата партия на Косово (ДПК) Хашим Тачи и на Демократическия съюз на Косово (ЛДК) Иса Мустафа вчера в Прищина подписаха договора за коалиция. Предвижда се Мустафа да бъде новият премиер на Косово, а Тачи ще заеме поста на вицепремиер и министър на външните работи.

 

След подписването на договора Тачи заяви, че приоритетите на коалицията ще бъдат икономическото развитие на страната, борбата срещу корупцията и организираната престъпност, а също и борбата против тероризма. Според него тази коалиция ще създаде условия за действие на опозицията и всички части на обществото.