Вече са въведени платени стажове за учениците, изучаващи професии

 

Задължителни стажове за всички ученици, а не само за тези в професионалните гимназии. Това е новото предложение за реформа в образованието у нас. 

 

Николай е ученик в столичното 119-то училище. Профилът, който той и съучениците му са избрали, е предприемачество. Практика са имали, както в часовете, така и извън тях. Досега обаче никой от класа на Николай не е ходил на стаж. 

 

В английската гимназия са помислили за алтернатива. Тук учениците също нямат стажове. Или поне не такива, каквито посещават децата, които учат за определена професия. Илина и Десислава обаче са открили своя начин да помислят за бъдещето си. Веднъж седмично посещават часове за екскурзоводи, но в училище. 

 

Платените стажове за всички ученици, които изучават професии, бяха въведени със закон от миналото правителство. 

 

Идеята е ако учиш история, да имаш възможност например за стаж в музей. А децата с чужд език- за преводачи. Предложението вече е било обсъдено с председателя на образователната комисия в парламента Милена Дамянова. 

 

Дори депутатите да приемат новия закон с поправката стажовете да са за всички, Николай едва ли ще я дочака, защото вече ще е завършил.