Българският данъкоплатец е платил половината от тези разходи, твърди Владимир Йончев

 

Техническият директор на „Южен поток България” взима 10 000 евро, а нещата, за които се изискват технически специалисти не са започнали и няма да започнат скоро, но тези хора си получават заплатите, заяви в студиото на „Здравей, България” журналистът и главен редактор на сайта OFFNews Владимир Йончев.

 

Преди броени дни OFFNews публикува информация, че руският директор на проектната компания „Южен поток България“ АД Игор Елкин получава над 15 500 евро, или 31 000 лева заплата на месец. Извън нея той получава бонуси, безплатно жилище, на което са покрити всички разходи, безплатни застраховки и безплатни самолетни билети за него и семейството му.

 

Елкин и семейството му имат и безплатно медицинско обслужване от Правителствената болница по цени извън Здравната каса. По неизвестни причини обаче Елкин не харесвал Правителствената болница и ползвал други частен лекар и зъболекар и носел фактурите за осребряване.

 

Българският данъкоплатец е платил половината от тези разходи, останалите са платени  от руския данъкоплатец, коментира в студиото Владимир Йончев и добави: „За мен това е източване на държавата”. Предишният директор на компанията от българска страна Владимир Инков пък е вземал 8500 евро.

 

Руснаците, назначени на длъжност "експерт" получават 4 000 евро месечно. Българите на същата длъжност вземат 3500 лева. Шофьорите в проектната компания вземат 2500 лева заплата. Елкин обаче бил твърде привързан към шофьора си, който е бил с него още в предишното газово дружество и го е назначил за експерт, за да взема 3500 лв. заплата.