Голяма част от тях са деца

Ужас в училище в Пакистан. Кърваво нападение на талибани в град Пешавар вече взе 126 жертви. Повечето от тях са деца. 

 

Още не се знае дали някои от учениците не са взети за заложници. Над 500 деца са били евакуирани от армията. 

 

След като войниците атакуваха училището, петима нападатели са елиминирани, шести се е самовзривил. Не се знае дали други не се укриват в сградите на училищния комплекс. 

 

Властите нарекоха нападението „национална трагедия”. 

 

Най-малко 84 от жертвите са деца. Нападателите не са имали за цел взимането на учениците за заложници, както се смяташе първоначално. Те систематично са започнали да избиват и децата, и учителите.

 

„Бяхме в стола на училището, когато видяхме шестима въоръжени да се катерят по оградата. Започнаха да стрелят по нас, затова избягахме и се скрихме в една класна стая. Те влизаха от помещение в помещение и нападаха децата и преподавателите”, разказва Мудасир Аван, помощник-учител. 

 

Нападението е станало докато се е провеждал урок по оказване на първа медицинска помощ. Учителите опитали да предпазят децата до колкото е възможно. 

 

Властите не са сигурни, че всички деца са изведени от училището. Нападението е било подготвено внимателно.

 

„Носели са униформи на гранична полиция. Почти целият комплекс е прочистен с изключение на директорския кабинет и няколко други помещения”, заяви Первез Катак, управител на провинция Кибер Пахтунква. 

 

Смята се, че нападението е отмъщение. В последните седмици армията провежда голяма операция срещу талибаните в провинция Северен Вазиристан. Стотици техни бойци са убити. Нападнатото училище е в непосредствена близост до казарми в Пешавар и много от учениците в него са деца на войници.