Един от случаите е на 6-годишната Мартина, която е с диагноза ахондроплазия

 

Всеки един от нас, стига да има желание, може да помогне на каузата "Българската коледа", която тази година е посветена на децата с вродени заболявания. 

Още по темата

 

"Всеки ден се срещаме с тези проблеми и участието в каузата е много важно. Децата с вродени сърдечни пороци са около 800 на година. Една голяма част от тях имат нужда от спешна оперативна интервенция още в ранната си възраст. Извършват се 40-50 хирургични операции на такива деца на година, което е много", обясни в "Събуди се” проф. Боряна Слънчева, национален консултант по неонатология.

 

"Българската Коледа" има за задача да постави за решаване определени проблеми, за да може да се сложи началото на едно цялостното им решаване, а не само кампанийно във връзка с благотворителни инициативи", коментира проф. Слънчева.

 

Една голяма част от децата се подпомагат от "Българската Коледа” години наред. Такъв е и случаят на 6-годишната Мартина Петличка от Русе. Момиченцето изостава в растежа си и има нужда от подкрепа.

 

Веднага след щастливият миг на Мариана – раждането на прекрасно момиченце, идва и лошата новина. Поставена й е диагноза ахондроплазия. Родителите на детето не губят вяра. В продължение на една година лекарите му поставяли хормон на растежа, но лекарството станало финансово непосилно за семейството. Вече трета година „Българската Коледа” помага на малката Мартина. 

 

Репортер: Олга Василева