Така икономистът коментира отново спорните промени по отношение на частните пенсионни фондове

 

Тази седмица бе наситена от реформи – в съдебната система, в здравеопазването и спорната пенсионна реформа по отношение на частните пенсионни фондове. В коридорите на Нова телевизия дори се стигна до бой между икономиста Владимир Каролев и президента на КНСБ Пламен Димитров.

 

"Това, което се случи тази седмица, е, че за съжаление един видим ефект – евентуално намаление на дефицита в НОИ, взе връх над много невидими дефекти. А именно капиталовите пазари ще бъдат срутени, много хора, когато дойде време да се пенсионират, ще разберат, че пенсията им ще е по-малка”, коментира в „Събуди се” икономистът Владимир Каролев.

 

"Няма година, в която НОИ да е обещала нещо за догодина и това да се е случило. Кой нормален човек ще повярва на това младите хора да си дават парите при тях, а не в частните пенсионни фондове. Най-голямото доказателство, че съм прав е, че най-високи са пенсиите там, където допълваща роля имат именно частните пенсионни сметки”, каза още икономистът.

 

По отношение на подкрепата на лекарите на националния рамков договор, началникът на Клиниката по гастроентерология във ВМА Крум Кацаров обясни, че предложенията в него са постижими и най-вероятно той ще бъде подписан.

 

"Положението в медицината е толкова объркано, че каквото и да се направи, дори и малко положително, ще бъде прието добре от обществото и гилдията", на мнение е Кацаров. 

 

Журналистът от БНР Силвия Великова коментира съдебната реформа.

 

"Много по-важно е какво ще се случи с Шенген, защото там е голямото притеснение. Скандалът с френския посланик и начинът, по който съдебната система му отговори, показва, че това е по-важно за България. Говори се и за общоевропейски мониторинг върху правосъдието, така че едва ли ще ни отвържат от Румъния”, коментира Великова.

 

"Видимо нашите политици са много притеснени, защото ако Шенген се вдигне за Румъния, а остане за нас, това ще е голям политически шамар. Такива са очакванията и мисля, че се полагат големи политически усилия това да не се случи", допълни журналистът.