За последния месец мината е изплатила едва по 150 лв. на служителите си

Как се посрещат коледните празници с празни джобове? Работници от мина „Чукурово” в село Габра ни потърсиха със сигнал, че нямат заплати от три месеца.

 

Любен и Даниела Соколови живеят в елинпелинското село Габра. Любен е пенсионер по болест, а Даниела работи като чистачка в местната мина. За последните три месеца е получила само 150 лв. заплата. С тях тя и съпругът ѝ трябва да изкарат Коледа и Нова година.

 

Имам три чувала картофи и малко лук. Купуваме си за две седмици десет хляба”, разказва тя. Съвсем скоро обаче, картофите и хлябът ще свършат. А голяма част от 150-те лева преведени от мината, ще отидат за лекарствата на Любен.

 

„2001-а година катастрофира. Отрязаха му първо крачето. 2006-та се разболя от рак на дебелото черво. Срам ме е да ви покажа, но вижте как се мъчи той. Вечер си лягаме. Посред нощ ставам. Идвам да видя диша ли не диша ли. Той като стане и той прави същото, защото и двамата сме болни. Спим отделно”, споделя през сълзи Даниела.

 

 

Единствената им радост е тяхната внучка. И за нея обаче няма да има пари за коледен подарък. Подаръци на децата си няма да могат да купят и другите служители на мината, няма да имат и празнична трапеза за Коледа. От 150-е лева, преведени от мината, са им останали само стотинки.

 

От ръководството на мината правели всичко възможно да изплатят заплатите. Забавянето обясниха с факта, че не са успели да водят нормална минна дейност. Предприятието обаче имало затруднения и щяло да спре работа за повече от петнайсет дни. За хората в село Габра обаче работата там е единственият поминък.

 

Въпреки, че мина "Чукурово" е частна, министърът на енергетиката Теменужка Петкова се свърза с ръководството и провери случая с неизплатените възнаграждения на служителите.

 

Подробности очаквайте утре в "Здравей, България".