Точно преди 10 години загинаха близо 230 000 души при бедствието

Светът почита паметта на жертвите на най-голямото цунами в историята. Точно преди 10 години загинаха близо 230 хиляди души при катастрофалното земетресение край остров Суматра и последвалото го опустошително цунами

 

Бедствието беше предизвикано от мощен трус с магнитуд 9,1 на дъното край бреговете на индонезийския остров Суматра. Трусът премести милиарди тонове вода, а вълните достигнаха чак до Източна Африка. 

 

Най-тежко засегнат беше индонезийският район Ачех. Вълните достигаха до 10 метра височина, като навлязоха на километри в сушата, носейки дървета, къщи и превозни средства.

 

Едва на 8. Дезориентиран и обезводнен. Но жив. Когато цунамито го помита, Мартинус играе футбол на плажа, облечен с любимата си тениска - на португалския отбор по футбол. Спасителите го откриват три седмици по-късно.


„Бях с тази тениска 21 дни в морето”, разказва Марнитус, оцелял от цунамито.


Кадрите на малкото момче, облечено с футболна тениска, трогват сърцата на милиони. Сред тях и любимият му играч - Кристиано Роналдо.


„Чувствам го като втори баща и много се радвам, че той ме има за осиновен син”, казва Мартинус.


Роналдо идва в Индонезия, за да се срещне с Мартинус. Футболистът финансира образованието му и го кани в Португалия, за да се срещне с любимите си футболисти. Те вдъхновяват момчето да проъдлжи да играе футбол, въпреки преживяната трагедия.


„Бях сам в морето. Съвсем сам. Виждах мъртви тела около себе си. Хранех се с каквото намерех във водата”, спомня си той.


Мартинус е решен да накара Роналдо да се гордее с него, като продължи да тренира. И е сигурен, че никога няма да изхвърли старата тениска, с която е оцелял.


„Тази тениска пази спомените ми, горд съм, че я имам”, казва Мартинус.


Защото за него тениската е не просто спомен за живота, безвъзвратно пометен от цунамито, но и символ на новото начало.