Разберете какво значат клендзало, пустиняк, брабиняк, гуде и пицикурчи

 

Учени от БАН изработиха карта на българските диалекти със звукови записи. Повече от 30 са автентичните аудиозаписи, правени на място от специалисти – диалектолози, които са интервюирали местни хора в различни региони на страната. Картата на диалектните говори обхваща цялата българска езикова територия затова на нея са посочени и региони от Беломорието и Македония, Северна Добруджа, Западните покрайнини и др.

 

"Тази карта има чисто лингвистичен характер. Тя отразява разпространението на българските диалекти. В никакъв случай не е ново явление. Това е продължение на традициите на българското и европейското езикознание. Новото е, че картата дава възможност да се представи по различен начин информацията”, поясни за "Здравей, България” доц. Лучия Антонова от Института за български език в БАН.

 

Highslide JS
 

"Българският език е с многовековна история. Нашата страна се намира на кръстопът, преминавали са различни племена, имаме разнообразен релеф – всичко това е от значение за голямото диалектно разнообразие у нас. Така е с повечето езици в Европа – италианския, германски, английския, френския. Така че няма нищо странно в тази ситуация и в България”, каза още доц. Антонова.

 

Тя даде пример с думата картофи, която е книжовна, а за голяма част от балканските говори има друго диалектно название – компири или барбой.

 

Във Врачанско говорят един от най-неразбираемите диалекти. От там идват думи като клендзало, пустиняк и брабиняк

 

"Северозападните говори са интересни, но не може да се каже, че са най-неразбираемите. Във всяка една област на България има части, където се забелязват по-особени диалекти”, коментира доц. Антонова.

 

Поредната порция интересни диалекти идва от Разложко. Селото е Горно Драглище, а думите са направо екзотични. Част от тях са гуде и пицикурчи. Гуде се казва да домашното прасе. „Насръцовани мъжето като гудета” пък означава пияни като свине. Именно от гудето идват и най-странните думи в Разложко. С него се прави "чекане”, или иначе казано червено цвекло. От гудето се прави и пицикурчи и траненик. Слагат се и суи чушчи.