Посрещането на празника и този път не мина без инциденти

 

Посрещането на празника и този път не мина без инциденти. Два пъти повече пациенти отчетоха в спешното отделение на „Пирогов” в сравнение с миналата година.  По традиция  оплакванията са свързани с повече алкохол, инциденти с пиратки и травми, заради поледици.

 

Само в новогодишната нощ 1000 души са преминали през спешното отделение на „Пирогов”, като и тази година най-често пациенти са приемани в травматологията и токсикологията. Този път обаче лекарите очертаха и една притеснителна тенденция – все повече са злоупотребилите с алкохол деца. От общо 8 души приети заради алкохолния натравяния, 6 са деца под 14-годишна възраст. Хлапетата са били с от 1 до 2 промила алкохол в кръвта. Подобна е и картината в Бургас, където прекалилите с алкохола деца също са под 14 годишна възраст.

 

Инцидентите обаче не свършват дотук. Отново в Бургас 19-годишно момче е с първа степен на изгаряне, след като в лицето му е избухнала пиратка, а в София пострадалите от пиратки са 8. В два от случаите ще се стигне до ампутация на пръстите. Единият е бил 60-годишен мъж, който се е опитал да покаже на внука си как се пуска бомбички.

 

В травматологията на „Пирогов” пък са приели 35 души. Заради поледиците най-много са счупванията на глезените и китките. Двама мъже са попаднали в отделението, защото са се самопростреляли. Единият - с газов, а другият- с боен пистолет.

 

В първия ден на новата година в „Пирогов” отчетоха и дейността си за предходната. Общо 210 000 пациенти са преминали през спешното отделение на болницата, приетите са над 45 000, а 15% от всички са здравно неосигурени.