За втори пореден ден стотици българи палят свещи и поднасят букети пред френското посолство

 

Почит към жертвите на терора във Франция и у нас. Втори ден стотици българи палят свещи и поднасят букети пред френското посолство в София. Хората споделиха, че са обединени от едно - демокрацията и свободата на словото да бъдат защитени. От мюсюлманската общност у нас също остро осъдиха действията на атентаторите и се разграничиха от тях.

 

Атанас, сега Абдуллах, е бил и от двете страни на вярата – от християнската като свещеник и като силно вярващ от мюсюлманската. Казва, че няма религия, която да оправдава смъртта на невинни и се помоли и днес новата му религия да не се свързва с тероризма.

 

„Самата дума ислям означава отдаденост. Много е важно да кажем, че тези хора под никаква форма не споделят автентичните стойности на ислямската религия и не бихме могли да ги наречем мюсюлмани, тъй като те със своите действия се опитват да нарушат целостта на един живот”, категоричен е той.

 

Не по-различно на трагедията във Франция гледат и от главното мюфтийство. Те осъждат карикатурите на Мохамед, но повече осъждат убийството на невинни.

 

„Каквото и да е било състояние не трябва да провокира такава агресия, било то дори и карикатурите на Мохамед. Смятаме, че този акт е дълбоко оскверняващ човешкия живот, каза говорителят на главното мюфтийство Ахмед Ахмедов.

 

От мюфтийство се опасяват се, че разстрелът в редакцията на „Шарли Ебдо” може да породи антимюсюлмански настроения и у нас.

 

„Историята за съжаление посочва, че подобни актове в последствие се трансформират като натиск над мюсюлманите, от което ние се опасяваме сериозно. За съжаление не можем да спрем този процес”, казва Ахмедов. Разчитат полицията да се погрижи за сигурността в джамиите.