От Съюза по авто-мото подготовка се обявиха за спешна промяна на закона

 

„Младите мъже не могат толкова бързо да станат с усещането, че са способни, справящи се, контролиращи се и затова тръгват да поемат рискове. Рискът е този, който качва адреналина. С усещането в кръвта си, че имаш толкова много адреналин, за теб вече няма бариери, защото воланът е най-големият символ на контрола. И освен че си контролиращ, на практика си силен, способен, можещ, доминиращ, и всъщност това е един вид идентификация с мъжката роля. Тук се снемат до минимум всички инстинкти за самосъхранение. На практика рисковото поведение не те прави мъж, а потенциален пътник”.

 

Това заяви в студиото на „Здравей, България” психологът Александра Петрова. Изказването й бе по повод опасната скорост, развивана от шофьорите по пътищата.


„Аз съм афектиран от това, което виждам. Те карат неразумно. Карат със самочувствие без никакво покритие. Човек, ако има самочувствие в живота 2 метра, на пътя трябва да е 2 сантиметра”, коментира водещият Иво Танев по повод разпространени в интернет клипове на бясно шофиране.


„Ако се направи справка, ще се види, че хората, които управляват тези автомобили, са между 22 и 25 години. Ако държавата си направи сметка от кого са взели тези пари и колко нарушения стоят зад тях, тогава нещата ще се изчистят. Ние като граждани не трябва да си затваряме очите. Трябва да натиснем онези, които създават законите, да се съобразят с това, което специалистите и обществото казва. Този закон трябав да бъде променен и да се намали агресията на пътя и да има наказания, които да съответстват на нарушенията”, коментира Йонко Иванов, председател на Съюза по авто-мото подготовка.


Повече по темата гледайте във видеото.