Тя обаче все още не е готова за всекидневна употреба

Холандски дизайнер е създал необикновена настолна лампа, която се захранва от светещи бактерии, извлечени от октопод, пише The Telegraph, цитиран от агенция "Фокус". Тя обаче все още не е готова за всекидневна употреба, тъй като се нуждае от усъвършенстване.


Лампата Ambio има два недостатъка. Първият е, че е необходимо постоянно движение, за да се провокира луминисценцията на бактериите, която създава меко синьо сияние. За да разреши този проблем, Тереза ван Донген е създала подобна на махалo лампа, която трябва да се разклаща периодично, за да сияе в продължение на няколко минути. Стъкленият мускал, съдържащ бактериите има отвор за дишане, който осигурява достъп на жизненоважния кислород.


Вторият проблем е, че извлечената от октопод бактерия, която е поставена в условия на “изкуствена морска вода” умира след няколко дни. Студентите от Техническия университет Делфт, които предоставят бактерията в момента търсят начин да удължат живота й и да създадат по-практична лампа. Дотогава Ambio ще остане любопитно изобретение.


Лампата свети с приятно сияние, различно от електрическата светлина, благодарение на бактерия, подобна на живеещите в плитките води край британските брегове.

 

“Всеки, който е виждал това, знае как изглежда магията. Явлението се дължи на биолуминисцентни микроорганизми в морската вода, които излъчват светлина при всяко разбиване на вълните, което ги захранва с кислород”, казва Ван Донген.

 

Дизайнерката добавя, че този принцип я е вдъхновил да съчетае дизайн и биология в биолуминисцентна светлинна инсталация.