През 2019 г. хората, които нямат работа, ще станат 212 милиона

Световната безработица се увеличава все повече. През 2019 г. броят на хората без работа ще достигне 212 милиона души, пише германското издание Der Spiegel, позовавайки се на доклад на Международната организация на труда към ООН (МОТ). По данни на агенцията, базирана в Женева, от началото на финансовата криза през 2008 г. до този момент са изгубени 61 милиона работни места. 

 

Въпреки това положението с безработицата се подобрява в развитите страни като САЩ, Япония и няколко европейски държави, сред които и Германия. В Южна Европа безработицата намалява с много бавни темпове. 

 

Кризата е засегнала особено силно хората на възраст от 15 до 24 години: в глобален аспект близо 74 милиона души от тази възрастова група са останали без работа. Още по-голямо увеличение се очаква догодина. По-възрастните работници са преживели кризата по-леко. 

 

МОТ предвижда, че възстановяването от финансовата криза ще бъде затруднено от увеличаването на неравенството и несигурните перспективи за бизнес инвестиции. Това развитие отслабва доверието в правителствата и създава висок риск за социално напрежение.