Тя си отиде след спукана аневризма в мозъка

Почина Росица Янакиева. Заместник-председателят на Народното събрание си отиде на 60-годишна възраст след тежко и продължително боледуване.

 

Росица Янакиева е и бивш кмет на Перник. Започва кариерата си като технолог, била е директор на Окръжния младежки дом и енергетик на цех в пернишката "Топлофикация". Тя беше и депутат в 40-ото Народно събрание като част от БСП.

 

През 2007-ма година БСП я издигат за кмет на Оерник и печели кметските избори два пъти. До смъртта си беше депутат от АБВ.

 

"С кончината на Росица Янакиева парламентарната група на АБВ и българският парламент загубиха едно от най-ярките си лица като парламентарист, достоен и почтен политик и човек. Поклон пред паметта й от всички нас", заявяват в съобщение до медиите от партията на Георги Първанов.

 

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева изрази съболезнования на близките и роднините на Янакиева. В писмото си до тях председателят на парламента отбелязва: „Напусна ни един достоен човек и политик, социално ангажиран, отдал безрезервно сили и енергия за демократичното развитие и просперитета на страната. Една от каузите, в които Росица Янакиева вложи цялото си сърце, беше и пълноправното участие на жените във всички сфери на нашия живот”.

 

Поклонението пред тленните останки на Росица Янакиева ще бъде на 27 януари, вторник,  от 11.00 ч. в сградата на Двореца на културата в Перник.