Безработните в страната вече са милион и половина

Милион и половина безработни, 50 000 бездомни и над 300 000 под прага на бедност. Така се е променил животът на гърците през последните години според статистика, а как се промени в реалността?


Часове след изборите Гърция е притихнала. Хората са в очаквана на промяна. Промяна, обещана от спечелилата изборите лява партия СИРИЗА. На промяна се надява и Атанасия. Има малък магазин за подаръци в центъра на Серес, но работи на още три места за да свързва двата края.


„Нашият живот драматично се промени. Опитваме се да плащаме данъците си. Взимаме от хляба на децата си, за да ги покрием. Подлагаме семействата си на страхотни лишения. Спряхме си парното, вече не ходим по почивки и купуваме най-необходимото”, обясни Атанасия Калерми, собствени на магазин за подаръци.

 

Бизнесът ѝ тръгва надолу преди около десетина години. Сега оборотът ѝ е с 80% по-малък отпреди, а разходите и дълговете към държавата са нараснали драстично.


По-малко работа има и стоматологът Теодорос Пананиколао. Свалил е цените, но пациентите продължават да намаляват.


„Има много безработица в Гърция. Хората живеят, всеки си знае сам как живее и иначе е по-добре от България все още”, обясни стоматологът д-р Теодорос Пананиколао.


По официални данни безработните в Гърция вече са милион и половина, а само за последните пет години са фалирали над 250 000 магазина, а 200 000 млади специалисти са напуснали страната. Преди време обаче било друго. За него ни разказва Валентина. Българка е, но живее в Серес от 20 години.


„Когато дойдохме, в общи линии не познавах безработни. Имаше средна класа, имаше средна и то сериозна средна класа. В момента бих казала, че положението е трагично - средната класа се заличава и бих казала, че вече се е заличила, няма такава и останаха бедни и богати. На съпруга ми заплата е намалена и то значително. Естествено икономии се прaвят непрекъснато и се налага много често да лишаваме и децата ни от първа необходимост неща, за да може да се справят. Доскоро имахме двама студенти, в момента слава Богу, вече сме само с един”, разказа Валентина Константинова.


Въпреки кризата, ударила Гърция, надеждата остава, както в тези, който ще управляват, така и в тези който гласуваха.


„Ние вярваме, че голямата победа се дължи на това, че даваме надежда за един различен ден и тази надежда хората приеха от сърце”, заяви Букихас Костас, секретар на СИРИЗА в област Серес.


Целия репортаж гледайте във видеото.

 

Репортер: Екатерина Николова