На шофьорите се препоръчва да карат с подходящи гуми и със съобразена скорост

Републиканските пътища са проходими при зимни условия. 214 машини обработваха пътищата в районите със снеговалеж през изминалата нощ, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ).

 

Без ограничение за всички видове моторни превозни средства е пътуването по високопланинските проходи „Републиката“, „Ришки“, „Предела“, „Пампорово“, „Котленски“, „Обзорски“ и „Айтоски“. Затворени са „Троянски“, „Златишки“ и „Върбишки“.

 

Товарните автомобили, пътуващи през проходите „Рожен“, „Превала“ и „Печинско“ трябва задължително да не са с ремаркета и полуремаркета. Поради снеговалеж временно е ограничено движението на товарните автомобили над 10 т по път ІІІ-106 Благоевград - ГКПП Станке Лисичково.

 

„Шипка” е отворен за движение. До 31 март през прохода е забранено движението на камиони, превозващи товари с технически допустима максимална маса над 12 т, както и преминаването с ремаркета и полуремаркета над 10 т. Ограничено е движението на превозни средства над 12 т през „Петрохан”, а над 10 т - през „Твърдишки“ и „Вратник“. „Дюлински” е затворен за тежкотоварни автомобили.

 

Агенция „Пътна инфраструктура“ препоръчва на шофьорите на тежкотоварни и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки въведените ограничения и указанията на „Пътна полиция“.

 

Информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа може да се получи от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и на тел. 0700 130 20.