Парите ще бъдат изплатени със задна дата – от 1 януари тази година

Нощният труд, трудът при т.нар. време на разположение, както и работата в празнични дни вече ще бъдат начислявани и изплащани на служителите на затворите. Това бе обявено след среща на ръководството на Министерството на правосъдието и на двете главни дирекции "Изпълнение на наказанията" и "Охрана" с Управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ).

 

Парите ще бъдат изплатени със задна дата – от 1 януари тази година. Министерството ще обединява звена в системата, за да съкрати ръководни и административни длъжности. На този етап няма да се съкращават надзиратели. Планира се 10-процентно съкращение на служители от централното управление на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията".

 

След срещата председателят на ССЗБ Иван Петров заяви, че 80 процента от социалните искания на синдиката за спазване на Закона за МВР са изпълнени

 

"Готова е нова заповед, в която са включени всички социални плащания. Издадени са и две нови заповеди, засягащи заплащането на сумите за храна и за специфични условия на труд. По-голямата част от нашите искания са изпълнени", заяви Петров.

 

На днешните преговори бе публикувано пилотното решение на Европейския съд по правата на човека по делото "Нешков” и други срещу България.

 

Страната ни има 18 месеца, за да въведе комбинация от ефективни мерки с превантивен и компенсаторен ефект заради лошите условия в затворите. Същевременно, на 29 януари, когато е професионалният празник на служителите от системата на ГДИН, се очаква да бъде публикуван официално и докладът на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание.