Изказването е във връзка с 80 години от освобождението на концентрационния лагер "Аушвиц"

"За разлика от другите земи, в България толерантността съществува открай време", каза председателят на Народното събрание Цецка Цачева във връзка с 80 години от освобождението на концентрационния лагер "Аушвиц", съобщи БГНЕС.

 

"В днешните времена е много важно да обърнем чувствата си заради една налудничава расова теория, която поставя едни човеци над други. Тази теория е възпитана етническа, религиозна и идеологическа ненавист", смята Цачева. "Обръщането към зверствата от миналото днес е абсолютно актуално, защото стремежът към хегемония се вихри в някои близки до нас части на света и въпросът, който естествено се поставя, е как ще живеем занапред в света", заяви председателят на НС.

 

Председателят на НС подчерта, че нашата държава е разположена на кръстопът. "Нашата държава е била прегазвана от нашественици, но и обогатявана. Живеейки на кръстопътя, сме се научили и знаем да общуваме, макар и различни", каза тя.

 

По думите ѝ само с общуването и разбирането на другия можем да си обясним един от най-важните, най-славните епизоди на българската история - спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. "Съпричастието на към съдбата на еврейските ни сънародници е израз на отношенията по нашите земи, които са направили възможно онова, което всеки българин знае", каза тя.