За поскъпване още е трудно да се говори в числа, коментира председателят на енергийния регулатор

 

Малко вероятно е да се стигне до намаляване на цената на тока, а за увеличение още е трудно да се говори в числа. Това коментира председателят на енергийния регулатор Светла Тодорова. 

 

Вчера ДКЕВР е получила обясненията на енергодружествата за януарските сметки, но окончателните резултати ще са готови до края на седмицата.

 

Двойните сметки за ток са следствие от компютърна грешка, обясниха от ЕНЕРГО-ПРО по време на изслушване в парламентарната комисия по енергетика, след като 67 000 души получиха двойни фактури за месеците по време на празниците.

 

"По предварителна информация те са спазили нормативните изисквания. Морално ли е – е под въпрос. Ние обаче нямаме санкции за морална отговорност за нанесени щети на потребителите. Изглежда като че ли фактурирани количества през един и същи месец, падежът им излиза на една и съща дата, което за мен е нелогично. Ще се произнесем за това дали могат да бъдат наложени някакви санкции, след като разгледаме всички обстоятелства, които към момента изглеждат, че са в тяхна полза”, коментира Тодорова.

 

Припомняме, че обяснението на ЕНЕРГО-ПРО бе за софтуерен проблем, заради който двете последни сметки са излезли за плащане на една дата. Депутатите не приеха за смислен аргумента на дружеството, но решиха да го обсъдят отново, след като ДКЕВР се произнесе по случая.

 

До четвъртък депутатите трябва да внесат предложенията си какво да се промени в Закона за енергетиката така, че да гарантира стабилност на системата. Енергийната комисия ще поиска в пленарната зала да се даде още седмица депутатите да предложат най-доброто.