Ще бъдат инвестирани общо 14 млн. лева

48 км велосипедни алеи ще опасват Пловдив след около осем месеца, 37 от тях са нови, 11 са вече съществуващи, които ще бъдат възстановени. Така градът, разположен на 100 кв. км площ, вече ще има и своите сини артерии, по които да се пътува безопасно и екологично чисто.

 

Това обеща кметът на Пловдив Иван Тотев, който заедно с Деница Николова, зам.-министър на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, направи символична първа копка на бул. "Освобождение" в жилищен район Тракия, съобщи БГНЕС.

 

Алеите няма да отнемат от пешеходното пространство, обеща кметът, някъде ще бъдат ситуирани на пътя, другаде за тях ще се правят нови трасета. Между маршрутите ще има връзки, по протежение на мрежата ще има 690 велостоянки.

 

В шест града в страната в момента се планира подобна дейност, но мрежата в Пловдив е най- дълга от всички. Велосипедните алеи са част от големия транспортен проект на Пловдив "Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт" на обща стойност над 44 млн. лв. В алеите ще бъдат вложени около 14 млн. лв.

 

"В следващия програмен период от програмата "Региони в растеж" Пловдив ще разчита на субсидия от 100 млн. лв за подобряване на инфраструктурата в града по няколко направления", каза зам.-министър Деница Николова. 

 

Видео: БГНЕС