Хората все още успяват да не допуснат опис от съдия-изпълнител в домовете си

Нов мирен протест организираха собствениците на жилища от блок „Теодора” в Русе, чиито имоти се оказаха ипотекирани още преди покупката, предаде БГНЕС.

 

Хората заявяват, че се чувстват излъгани от строителния предприемач, банката, която му е кредитор, и от нотариуса, оформил сделката. Освен това хората смятат, че държавата ги е изоставила, тъй като никой не обръща внимание на проблема им.

Още по темата

 

Протестиращите с плакати в ръце направиха шествие от общината до кантората на нотариуса, изповядал покупката на жилищата, а оттам и до банката кредитор. 

 

Те обясниха, че засега не са допуснали опис от съдия-изпълнител в домовете си, а очакват да получат споразумение с банката за евентуално компромисно решение. Въпреки това собствениците на апартаменти подготвят документи и писмо по случая до президента, омбудсмана и главния прокурор. До два дни писмото ще бъде изпратено.

 

Проблемът на хората от бл.”Теодора" възникна, след като се оказа, че са купили жилища, за които им е казано, че нямат тежести. Впоследствие разбират, че всъщност имотите им са ипотекирани от строителния предприемач Явор Блъсков срещу кредит от банката. Тъй като той не обслужва кредита, банката иска имотите да се опишат и обявят за публична продан. Потърпевшите пък настояват да се потърси каква собственост има самият Блъсков и семейството му и оттам да се вземат парите, а не да трябва да плащат втори път жилищата си.

 

Миналата седмица се разигра истински екшън в кантората на нотариуса, изповядвал сделките, като хората я упрекнаха, че не ги е предопредила, че жилищата са ипотекирани. На следващия ден пък с жива верига спряха описа на съдия-изпълнител.