Одобрение получават Лиляна Павлова, Томислав Дончев, Петър Москов, Радан Кънев и Калфин

 

Социологическата агенция "Алфа Рисърч” представи нагласите на българското общество по някои теми в обществото в ново изследване. Наблюдава се срив в доверието в съдебната система на България. Друг акцент е, че към момента партиите не губят от участието си във властта. 

Още по темата

 

"Първите стъпки на това правителство не носят загуби на партиите, които поеха ангажимента да участват в него. Електоралните позиции на ГЕРБ и Реформаторския блок стоят на едно стабилно ниво, дори с леко повишаване. Патриотичният фронт и АБВ също стоят на същото равнище”, коментира в „Здравей, България” социологът от „Алфа Рисърч” Боряна Димитрова.

 

"Важно е обаче да споменем, че някои от знаковите лица на ГЕРБ – Лиляна Павлова и Томислав Дончев – са сред най-одобряваните и харесвани лица в кабинета. Забелязва се и увеличаване на одобрението на някои от лицата на Реформаторите. Става въпрос за Петър Москов и Радан Кънев, които са удвоили ръста си на доверие. Положителна оценка получава и социалният министър Ивайло Калфин”, поясни още социологът.

 

По думите ѝ електоралната съдба на "България без цензура” (ББЦ) е последвала тази на всички изкуствено създадени проекти. Към момента тя е с около 1-2% подкрепа. Голяма част от избирателите дори не искат да признаят, че са гласували за тази политическа сила.

 

"От пет-шест години тече непрекъснато нарастващ срив в доверието към които и да е било институции. Само 11% е началният рейтинг на това Народно събрание. Има много ниско доверие и в куп други институции. Едва 8% от хората вярват, че съдебната система ще направи необходимото за справедливо наказание. Дори тук не говорим за одобрение, а това наистина е катастрофално”, заяви Боряна Димитрова.

 

"България не може да съществува като една нормална страна, ако не бъде върнато доверието. Общ ангажимент на всички политици е да го направят. За мен това е един от ключовите въпроси", заключи социологът.