Стотина семейства живеят в нов комплекс без ток

 

Как мечтата да живееш в собствен дом може да се превърне в кошмар? Това се е случило на стотина семейства в нов комплекс в софийския квартал "Княжево", които са си купили апартамент на зелено още през 2007-2008 г. Разбира се – повечето с кредит. Докато се строи, живеят на квартира и плащат и наем, и кредит. Така няколко години, защото строежът се забавил. Най-накрая се нанесли, но сега нямат ток. 

 

В чисто новия си апартамент Радостина е принудена да притопля със свещи храната на трите си деца. Един етаж по-нагоре пенсионерът Панайот е принуден да спи с няколко ката дрехи.

 

Те са част от общо стотината семейства в комплекс "Селект апартмънтс" в столичния квартал "Княжево". Причината – всички ползват промишлен ток, защото сградата няма Акт 16. Намиращият се наблизо трафопост обаче не издържал на натоварването и гръмнал.

 

Комплексът трябвало да бъде готов през 2009 г., но инвеститорът забавя строежа. Така семействата живели години наред с кредит и наем. Не издържали финансово и решили да се настанят, макар и на риск. През това време инвеститорът им обещавал, че всеки момент ще има Акт 16, а с него и нормален ток. Вместо нормален ток се сблъскали и с некачествено строителство, погрешно свързана електрическа инсталация. 

 

За капак сега трябва да плащат и ремонта на трафопоста – по 200 лева на семейство. В същото време има нов изграден специално за комплекса.

 

Докато няма Акт 16, кошмарът за семействата в комплекса ще продължава. И за да е по-малко поносим, хората започват да си купуват генератори.